Çocuklara hayır demenin önemi ve yöntemleri: Pozitif eğitim, empati kurma, oyunlarla öğretim. Hayır demek, bağımsızlık ve sevgi dolu bir büyüme sağlar.
Bebek tuvalet eğitimi için doğru zaman ve etkili stratejileri bilmek, ebeveynlere bilinçli rehberlik sağlar.
Tuvalet eğitiminde ebeveynlere çocukların bağımsızlık sürecinde destek sağlama ve zorlukları aşma konularında rehberlik sunar.
Hamileliği duyurmanın yaratıcı yollarını keşfedin! Renkli patırtılar, çıkartmalar ve bulmacalarla sevdiklerinize özel bir sürpriz yapın.
Yenidoğan bebeklerin uyku düzeniyle ilgili, etkili uyku rutini oluşturma ve ailelerin uykusuz gecelerle başa çıkma stratejileri ele alıyoruz.
Hamilelikte diş ağrısı için güvenli çözümler arayışındaysanız bu yazı tam size göre!
Hamilelikte kaşıntı neden artar? Hormonal değişiklikler, cilt genişlemesi vb. faktörler bu duruma katkı sağlar. Detaylar makalemizde!
Bebekler genellikle başlarını kendi tutabildikleri ve rahatça oturabildikleri dönemde, yaklaşık 6-12 aylıkken yastık kullanmaya başlarlar.
Bebekler için sağlıklı beslenme önemlidir. Bebeklerin günlük beslenme ihtiyaçlarına uygun dengeli bir diyet nasıl sağlanmalıdır?
Bebeklerin ağlamasıyla başa çıkmak zor olabilir. Makalemizde bebek ağlamalarının sebeplerini ve etkili çözümleri keşfedin.
Ergenlik dönemi çocukluktan yetişkinliğe geçiş dönemidir. Bu süreçte ebeveynlere büyük sorumluluk düşmektedir.
Bebeğin dünyaya gelişiyle birlikte annenin de hayatı oldukça değişmektedir. Hemen hemen 6 haftayı kapsayan 40 günlük süre boyunca anne adayı ve bebek özel bakım ve ilgiye ihtiyaç duymaktadır. Bu süreç de “lohusalık” olarak bilinmektedir.
Ergenliğin başlama zamanı her çocuğa göre farklılık göstermektedir. Fakat bedensel değişikliklerin erkek çocukları için 12-14 yaşları arasında yaşandığını söyleyebiliriz.
Çocuklar dünyaya geldikleri andan itibaren bazı haklara sahiptir. Evrensel bir şekilde geçerli olan Çocuk Hakları Sözleşmesi pek çok ülke tarafından kabul edilmiştir. Her yılın 20 Kasım günü ise Çocuk Hakları Günü olarak kutlanmaktadır.
Uyurgezerlik, çocuklarda da sıklıkla görülen bir uyku rahatsızlığı ve çocuğu dolayısıyla bu durumu deneyimleyen anne ve babalar için rehber niteliğinde bir metin derledik.
Çocuklarımızın büyüme evrelerinde daha iyi bir deneyim geçirmeleri, mümkünse çok az sayıda travmatik durumlarla karşılaşmaları ve en önemlisi mutlu bir geçmişe sahip olmaları için ebeveynlerin yapması gerekenler aslında çok basit küçük adımlar şeklinde derlenebilecek kadar net ve açıklar. İşte bu yazımızda bunları derledik...
Bebek odası dekore etmek bazen çok zor olabilmekle birlikte, aslında birkaç önemli kıstas göz önüne alındığında oldukça basit ve zevkli. Tüm bebek odası mobilyalarını ve araçlarını listelediğimiz içeriğimiz size çok yardımcı olacak...
Çocuklarımızı internetin zararlarından nasıl koruruz? İnternet çocuklara zararlı mıdırı? Çocuklarımız internet ile tehlikedeler mi? Ebeveyn olarak çocuğumuzun internet kullanımından ne kadar sorumluyuz?
Çocuğuma nasıl sevgi gösterebilirim? Çocuklara nasıl sevgi gösterilir? Çocuklarda sevginin önemi nedir? Çocuklar sevgiye ihtiyaç duyar mı?
Çalışan anne ve babaların çocukları ile olan ilişkileri bilinçsizce yönetilirse, gelecekte büyük problemler ortaya çıkabilir. Çalışan anne ve babalara çocukları ile aralarındaki ilişkileri geliştirmeleri için altın niteliğinde tavsiyeler veriyoruz.
Çocuğunuz ile yapabileceğiniz etkinlikler onların hayatında büyük değişiklikler olmasını sağlayabilir. Belki de bir sonraki Picasso veya Tesla çocuğunuz ile yaptığınız etkinlikler sayesinde ortaya çıkabilir...
İyi bir ebeveyn olmak sandığınız kadar zor değildir, iyi bir ebeveyn olmak için yapılacaklar aslında çok basit adımlar olabilir ve bunları gözden kaçırıyor olabilirsiniz. Bu basit adımlarla, nasıl daha iyi birer ebeveyn olabileceğinizi öğrenin...
Kaliteli vakit geçirmek, çocuğunuza armağan edebileceğiniz en güzel anları oluşturur. Çocuklar için anne ve babaları ile geçirdikleri dolu dolu anlar, onların minicik ama aslında kocaman kalplerinde dağlar kadar yer tutar. Çocuğunuz ile nasıl kaliteli vakit geçirebilirsiniz?
"Çocuklara Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?" sorunu bütün dünyanın cevabını aradığı bir soru. Bu yazımızda edebiyatın çocuklar için önemini ve çocukların niye kitap okuması gerektiğini tartışıyoruz...
Ebeveynlik sorumlulukları her zaman farkında olarak kusursuz bir şekilde uygulayabileceğiniz bir deneyim değildir. Peki bu durum hata yapmak için bahane midir? Yazımızda ebeveyn hatalarını inceledik...
Ebeveynler için bazı dönemler özellikle daha da stresli olabilir. Ev ortamının negatifleşmemesi için ise stres yönetimi hakkında adımlar atmak, aile ilişkilerinize pozitif katkı sağlayabilir.
Çocuklarımızın gününü geçirdiği internette pek çok tehlike karşısında olduklarının ne kadar bilincindeyiz? Çocuklarımızı dijital dünyanın getirdiği potansiyel tehlikelerden nasıl koruruz?
Çok uzun zamandır dünya çapında ilk kez bu kadar büyük bir krizle karşılaşıyoruz ve çocuklarımızın durum karşısındaki bilinçli farkındalığı oldukça önemli. Bir salgını çocuklarımıza nasıl anlatabiliriz? Hijyeni nasıl öğretiriz?
Yemek yapmak ve inatçı çocuklara yemek beğendirmek bazen oldukça zordur. Ancak çocukların çok severek tükettiği yemekler de vardır ve genelde bu yemekler oldukça basittir. Listemizde tembel anne ve babalar için basit yemekleri sunuyoruz.
Anne adayları hamileliğin 39. Haftasında bebeklerine kavuşmanın heyecanı ve stresini yaşıyor olabilir. Artık bebeğinize kavuşmanıza çok az kaldı.
Bebeğiniz bu hafta itibariyle doğum için neredeyse hazır durumda. Gelişimini hemen hemen tamamladı ve dış dünyayla buluşmasına az bir zaman kaldı.
Doğumunuza oldukça az bir zaman kaldı. Neredeyse 2 ila 3 hafta içerisinde doğum gerçekleşecek.
Dış gebelik, döllenen yumurtanın sağlıklı ve doğru bir şekilde rahim içerisinde endometriyum tabakasına tutunamaması sonucu meydana gelen durumdur. Döllenen yumurta rahim dışında herhangi bir yere tutunursa buna “dış gebelik / ektopik gebelik”denilmektedir.
Bebeğinizin doğumuna çok kısa bir zaman kaldı. 9. ayınıza girmiş bulunuyorsunuz. Kendinizi hem fiziksel hem duygusal anlamda yorgun hissediyor olabilirsiniz.
Hamileliğin 35. Haftasıyla birlikte bedeniniz kendisini doğuma hazırlamaya devam ediyor. Doğumunuza 1 ay kadar kaldı. Bu dönemlerde kabızlık ve hazımsızlık yaşayabilirsiniz.
Doğumunuza haftalar kaldı! Bu süreçte kendinizi yorgun ve halsiz hissedebilirsiniz. Fakat biraz daha dayanın kısa bir süre sonra bebeğinizi kucağınıza alabileceksiniz.
Hamileliğinizin 33. Haftasıyla birlikte 8. Aya girmiş bulunmaktasınız. Doğumunuza oldukça az bir zaman kaldı. Bu haftalarda doğumunuz için hazırlık yapmanız gerekiyor.
Hamileliğin 32. Haftası itibariyle bebeğiniz karnınızdaki pozisyonunu değiştirecektir. Bebeğiniz 32 ila 38. Haftalar arasında baş aşağı dönmektedir. Bebeğinizin pozisyon değişikliğini erken doğumla ilişkilendirmenize gerek yoktur.
Hamileliğinizin son haftalarına girmiş bulunmaktasınız. Bebeğinize kavuşmanıza az bir zaman kaldı. Bu süreçte hem ruhen hem de fiziksel anlamda bebeğiniz için hazırlanmaya başlamalısınız.
Bu haftayla birlikte bebeğinizin hareketleri ve tekmelerinin yanı sıra hıçkırıklarını da hissediyor olmalısınız. Bebeğiniz ilk soluklarını alırken karnınızda düzenli olarak kalp atışı hissi yaşayabilirsiniz.
Yaklaşık 10 hafta sonra bebeğinizi kucağınıza alabileceksiniz. Bu süreçte bebeğiniz için gereken eşyaları almayı düşünebilirsiniz.
Hamileliğin son 3 ayına girmiş bulunmaktasınız. Bu süreçte ağrılarınızda artış olabilir. Olabildiğince dinlenmeye, ağır kaldırmamaya ve bedeninizi yormamaya özen göstermelisiniz.
Hamileliğinizin 27. Haftasıyla birlikte son 3 aylık döneme adım atmış bulunmaktasınız. Bebeğiniz giderek büyümeye ve güçlenmeye devam ediyor. Bu haftayla birlikte pek çok organı gelişimini yarılamış durumda.
Bebeğin ağırlığı bu haftadan itibaren 650 ila 670gram ağırlığındadır. Dış hayata uyum sağlamak için ciğerleri ve organları hazırlanmaya, gelişmeye devam ediyor.
Bebeğiniz vücut hatları ve organlarıyla artık minik bir insan formuna kavuşmuş durumdadır. Beyni gelişmekte. Göbek kordonu artık daha güçlü.
Hamileliğin 24. Haftasıyla birlikte bebeğinizin organları ve pek çok sistemi oluşmuş durumdadır. Bebeğiniz öğrenmeye, duygusal ve bilişsel faaliyetler göstermeye başlamış durumda.
Bebeğiniz yaklaşık olarak 30 cm boyunda ve 500gram ağırlığına ulaşmış durumdadır. Ciğerleri gelişmekte ve kalp atışlarını steteskop sayesinde duyabilmektesiniz.
Bebeğinizin boyu 27 ila 30 cm olmuş durumdadır. Bebeğinizin ağırlığı ise 400 ila 450gram ağırlığındadır. Bu haftadan itibaren bebeğiniz sizi duyabiliyor ve sesinizi tanıyor.
Bebeğiniz yaklaşık 25 cm boyunda ve 310 ila 320gram ağırlığındadır.Bir havuç uzunluğundaki bebeğinizin kalbi hızla atmakta ve kan pompalamaya devam etmekte.
Bebeğinizin boyu 16 cm civarında kilosu ise 300gram civarındadır.Beyni hızla gelişiyor ve kalp atışları giderek güçlenmekte.Bu haftada doktorlar bebeğinizin cinsiyetini rahatça belirleyebilecektir.
Bebeğinizin tat duyusu geliştiği için bu süre zarfında içinde bulunduğu amniyotik sıvının tadını alabiliyor. Bu sıvı tatlı bir yapıda olduğu için de bebeğiniz daha çok tatlı besinleri tercih ediyor olabilir.
Bebeğiniz 15 cm olmuş durumda. Bebeğinizin cinsel organları şekillenmiş durumda. Parmak izleri oluşuyor ve tutuşu güçleniyor. Kulakları rahatça sesleri duymaya başladı.
Bebeğinizin saçları, kaş ve kirpikleri uzamaya devam ediyor. Ağzını ve gözlerini hareket ettirebiliyor. Bebeğiniz de sizle birlikte kilo almaya devam ediyor. Kalp atışı dakikada 140 ila 150 civarında.
Bebeğiniz 100grama ulaşmış durumdadır. Boyu ise 10 ila 12 cm aralığında değişkenlik gösterebilir. Bebeğiniz daha hızlı bir şekilde büyümeye başladı. Artık daha hareketli.
15.Hafta ile birlikte hormonlarınız vücudunuzda bazı değişikliklere neden olmaktadır. Özellikle diş sağlığınıza oldukça dikkat etmelisiniz. Vücudunuzdaki sıvı miktarının artışıyla birlikte burun akıntısı ve terleme hissetmeye başlayacaksınız.
Hamileliğin on dördüncü haftasıyla birlikte hamilelik şikayetlerinizde azalma meydana gelecek. Bu hafta ile birlikte hamileliğinizin dördüncü ayına girmiş bulunmaktasınız.
Göğsünüz ve süt kanallarınız bebeğinizi emzirmek için hazırlanmaya başlamış durumda. Kolostrum adı verilen sıvıyı üretmeye başlamak üzereler. Bu sıvı bebeğinizi besleyecek ilk süt olacak.
Gebeliğinizin 12. Haftası itibariyle bebeğinizin gelişimi hızlanmış durumda. Bu durum kendinizi yorgun hissetmenize neden olmaktadır. Bu süreçte tahlillerinizi yaptırmalı, doktor kontrollerinizi ihmal etmemelisiniz.
Gebeliğin on birinci haftasından itibaren mide bulantılarınızda azalma hissedeceksiniz ve kendinizi daha enerjik hissedebilirsiniz. Hormonlarınızdaki değişim mide sorunları yaşamanıza neden olabilir.
Bebeğiniz onuncu haftada 3 cm olmuş durumda. Parmaklarını, kollarını ve bacaklarını oynatabiliyor. Kasları gelişmeye devam ediyor. Beyin gelişimi daha hızlı ilerlediği için kafası vücuduna oranla daha büyük bir durumda.
Anne adayının rahmi hızlı bir şekilde büyümeye devam etmektedir. Fakat dokuzuncu haftada gebelik henüz dışarıdan anlaşılamaz. Anne adayında hem fiziksel hem ruhsal değişiklikler meydana gelir.
Bebeğiniz sekizinci hafta itibariyle “fetus” olarak adlandırılmaktadır. Uzunluğu 15 mm olmuş durumdadır. Gözleri, ağzı ve burnu giderek daha belirgin bir hale dönüşmeye başlamış durumdadır.
Hamileliğin 5 ila 10. haftaları oldukça önem arz etmektedir. Bu süreçte bebeğiniz savunmasız bir şekilde ve hızla büyümektedir. O nedenle doktor kontrollerinizi ihmal etmemelisiniz.
Anne adayları altıncı haftadan itibaren bebeğin gelişim ve değişiminden de daha fazla etkilenmeye başlayacaktır. Bu süreçte anne adayları hem fiziksel hem de ruhsal anlamda pek çok değişiklik göstermektedir.
Hamileliğinizin bu aşamasında bebeğinizin sağlığı ve kendi sağlığınız için zararlı maddelerden uzak durmalısınız. Ağır eşyaları kaldırmamalı ve ağır işlerden uzak durmalısınız.
Dördüncü haftadan itibaren yapacağınız testler daha doğru ve sağlıklı sonuç verecektir. Bu süreçte doktor kontrolünde olmanız oldukça önemlidir.
Anne adaylarının erken gebeliği kan ve idrar tahlili olmadan anlaması oldukça zordur. 4. haftaya kadar evde yapılan hamilelik testleri net ve doğru sonuçlar vermeyebilir.
Anne adaylarının bazılarında ilk iki haftada bazı ağrı ve sancılar gerçekleşebilir. Bu ağrılar döllenen yumurtanın rahme yerleşim aşamalarını belirtmektedir. Fakat bu ağrı ve sancılar anne adayını rahatsız edecek boyutta olmamalıdır.
Son regl döneminizden sonraki iki hafta içinde yumurtlamanız gerekmektedir. Hamileliğin 40 hafta olarak hesaplanma nedeni son regl döneminizden itibaren sayıma başlanmasıdır.
Kabızlık ve hemoroid, hamilelik veya gebelik esnasında en sık görülen rahatsızlıklardandır ve içeriğimizde engelleme metodları, tedbirler ve tavsiyeleri bulabilirsiniz.
Gebelik reflüsü nedir? Hamilelerde görülen gebelik reflüsü niye görülür? Anne adayları gebelik reflüsünden nasıl kurtulur?
Emzirme döneminde annelerin bilmesi gereken hatalar ve diğer pratik bilgileri inceledik! Emzirme döneminde en sık yapılan hatalar nelerdir? Emzirmek doğrusu ve yanlışı olan bir eylem midir? Emziren anneler nelere dikkat etmelilerdir?
Hamilelikte anneler ne gibi rahatsızlıklarla karşılaşıyor? Hamilelikte görülen fiziksel ve psikolojik rahatsızlıklar nelerdir? Anne adayları hamilelik sürecinde ne gibi fiziksel değişiklikler tecrübe ediyor?
Dünyanın en özel dönemini tecrübe ettiniz. Ettiniz etmesine ama, bebek doğdu ve bu çok büyük bir şey... Bebek doğduktan sonra ne yapacağız? Anneler doğumdan sonra neler yapmalı?
Beyaz gürültü uyku sorunu yaşayan bebekler için oldukça kurtarıcı bir faktördür.Hatta uyku problemi olan yetişkinler de beyaz gürültüden faydalanabilmektedir.
Bebeğinizin sağlığı açısından bebek bezi seçiminin önemi oldukça fazladır. Mama seçimi gibi bebek bezinin doğru tercih edilmesi de bebeğinizin cilt ve idrar yolu sağlığı için oldukça önem arz etmektedir.
Çocuklara tuvalet eğitimi nasıl verilir? Çocuklar doğru ve temiz tuvalet alışkanlıklarını nasıl kazanır? Çocuklar için doğru tuvalet alışkanlıkları nelerdir?
Bebeklerimizin bağışık sistemlerini doğal yollardan nasıl kuvvetlendiririz? Güneş ışığı bebeğimize faydalı mıdır? Bebeğimi nasıl daha sağlıklı yaparım?
Müzik Eğitimine Hangi Yaşlarda Başlanmalı? Çocuk Enstrümanları Nelerdir? Hangi Enstrümanlar Çocuklar İçin Uygundur? Müzik Eğitimi Başlamalı? Orff Eğitimi Nedir? Nasıl Yapılır? Müzik Eğitimi...
Çocuklar için bu hayattaki en önemli şey oyuncak arabaları veya oyuncak bebekleridir. Çocuklar için bu kadar önemli olan oyuncakların önemi hakkında ve oyuncak çeşitlerini kapsayacak şekilde bir yazı hazırladık!
Sosyal medya tehlikeleri nelerdir? Çocuklarımızı sosyal medyanın olumsuz taraflarından nasıl koruruz? Çocukların sosyal medyada takip etmesi gerekenler ve etmemesi gerekenler...
Çocuklara kitap okumayı sevdirecek kitapları listelediğimiz bu içerikte, çocuk edebiyatı için ve çocuk gelişimi için son derece özel eserleri göreceksiniz. "Çocuğum kitap okumuyor" diyorsanız, bu listedekileri deneyin...
Çocuklar için müzik aletleri ve çocuklar için enstrümanlar olarak derlediğimiz listemizde, çocuk müzik eğitim ile alakalı çok değerli bilgilere erişecek ve çocuğunuzun müzik eğitimi ile alakalı doğru yönlendirmeler yapmak için aydınlanacaksınız.
Çocuklara ev işi öğretmek çocukların gelişim sürecini doğrudan etkiler. "Çocuklara nasıl ev işi öğretebiliriz?" veya "Çocuklar Niçin Ev işi Yapmalı" gibi sorulara cevap aradığımız makalede çocuk ve sorumluluk duygusunu inceledik.
Birbiri ile sıklıkla karıştırılan arkadaşlık ile akran kavramlarını inceledik. Akran ilişkilerinin sağlıklı bir şekilde gelişmesi çocuğunuzun geleceğinde önemli bir rol oynuyor!
Dijital dünya, yetiştirme tarzı, oyun kültürü, öğrenme disiplini vb. pek çok nedenden kaynaklabilen dikkat dağınıklığı problemi erken önlem alınmaması durumunda çocuklarımızın geleceğini önemli boyutlarda negatif olarak etkileyebiliyor.
Çocukların uyku alışkanlıklarını kazanması ebeveynlerin oldukça zorluk çektiği konulardan olmuştur. Çocuğunuza uyku alışkanlıkları kazandırabileceğiniz bazı yollar mevcut.
Bebeklerin uyku düzenlerini bir rutine bindirmek bazen oldukça zorlaşabilir. Özellikle de ilk kez annelik ve babalık sorumluluklarını deneyimleyen kişilerde çaresizlik hissettirebilir. Ancak bu durumda, bebeğinizin diğer ihtiyaçları gibi çözülebilir bir problemdir.