Bebeğinizin büyüme hızının oldukça arttığı bir döneme girmiş bulunuyorsunuz. Bebeğiniz henüz pirinç tanesi kadar olsa da yeni doku ve organ oluşumlarına kendini hazırlamaya başlamış durumda.
Bebeğinizin doku ve organlarının oluşacağı katmanlar hazırlık aşamasında. İlkel plasenta ve göbek bağı da işlevini yerine getirmeye başlamış durumda.
Hamileliğinizin bu aşamasında bebeğinizin sağlığı ve kendi sağlığınız için zararlı maddelerden uzak durmalısınız. Ağır eşyaları kaldırmamalı ve ağır işlerden uzak durmalısınız. Bu dönemler bebek için düşme riski hala mevcuttur. Bu nedenle bedeninize iyi bakmalısınız.
Egzersiz yapmıyorsanız hamileliğiniz boyunca spor aktivitesi yapmak size ve bebeğinize iyi gelecektir. Pek çok anne adayı yoga, pilates vb. spor aktivitelerinin hem ağrılarına iyi geldiğini söylemekte hem de vücutlarının rahatladığını dile getirmektedir. Bedeninize sağlıklı bakar ve egzersiz yaparsanız hem doğumunuz daha kolay olacaktır hem de doğum sonrası ayağa kalkma süreniz kısalacaktır.
Hamileliğinizin 2. ayına girmiş bulunduğunuz anlamına gelmektedir. Bebeğinizin hızlı bir şekilde gelişip büyümeye başladığı bu evrede sağlığınıza dikkat etmeniz gerekmektedir.
Anne adayları bebeği henüz hissedemez. Çünkü bebek henüz 2 cm civarındadır. 7. haftadan itibaren hareket etmeye başlayan bebek 16 ila 20. haftalarda hareketlerini anne adayına hissettirecektir.
Bebekler amniyon sıvısıyla dolu olan bir kesede büyümeye başlayarak gelişimini bu kesede tamamlamaktadır. Bebek beşinci haftada henüz nokta büyüklüğündedir. Bu haftada bebeğin doku ve organlarının oluşumu yavaş yavaş başlamaktadır. Bebeğin organlarının şekli ve yerleri yavaş yavaş oturmaya başlar.
Anne adayları gebeliğin ilk haftalarında bebeğe zarar geleceği düşüncesiyle cinsellikten korkmaktadır. Hamileliğin ilk haftalarında bebeğin düşük tehlikesi bulunduğu için doktorlar genellikle ilk 3 aylık süreçte cinselliğe izin vermeyebilir. Hamileliğinizin durumuna göre bu konuda değişiklikler olacaktır. Doktor kontrollerinizi ihmal etmemelisiniz.
Hamileliğinizi öğrendiğiniz andan itibaren bedensel ve ruhsal sağlığınıza dikkat etmelisiniz.Sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturmalı, zararlı maddelerden uzak durmalı ve uyku düzeninize dikkat etmelisiniz. Kullandığınız ilaçlar varsa bu konuda doktorunuzla konuşmalısınız. Doktor kontrollerinize zamanında gitmeli ve size verilen vitaminleri düzenli bir şekilde kullanmalısınız.