Tebrikler hamileliğinizin sekizinci haftasıyla birlikte 2 aylık süreci tamamlamış bulunmaktasınız. Bu süreçte bedeninizde meydana gelen bazı gelişmeler olmaktadır. Bunlar;
· Sabah bulantıları
· Duygusal anlamda dengesizlikler
· Kabızlık
· Gaz
· Uyku hali ve yorgunluk
· Aşerme
· Bazı yiyeceklerden haz etmeme
· Vücudun bazı bölgelerinde şişkinlik
Bebeğiniz sekizinci hafta ile birlikte beyin gelişimini ve iç organlarının gelişimini daha hızlı bir şekilde gerçekleştirmeye başlamış durumdadır.
Bebeğiniz sekizinci hafta itibariyle “fetus” olarak adlandırılmaktadır. Uzunluğu 15 mm olmuş durumdadır. Gözleri, ağzı ve burnu giderek daha belirgin bir hale dönüşmeye başlamış durumdadır. Kemik hücreleri şekillenmeye ve gelişmeye başlamıştır. El ve ayaklarının perdeli yapısı daha belirgin bir hale gelmeye başlıyor. Organları yerlerinde şekilleniyor ve parmak izi oluşmaya başlıyor. Kasları harekete geçerek ufak ufak hareketlenmesini sağlıyor fakat siz henüz bu hareketleri hissedemiyorsunuz.
Anne adayının rahmi giderek büyüyor. Karnınız henüz dışarıdan anlaşılacak kadar büyümüş durumda değildir. Mide bulantınızda artış meydana gelecektir. Beslenme düzeninizi ve uyku düzeninizi sağlamalısınız. Bu süreçte taze ve organik gıdalar tüketmeye özen göstermelisiniz. 8. Haftada aşerme denilen durum meydana gelebilir. Canınız pek çok besini aniden çekebilir. Bu duruma hazırlıklı olmalısınız.
Lekelenme tarzındaki kanamalar gebelik boyunca yaşanabilir. Fakat bu kanamalar genellikle 12 ila 20. haftalar arasında yaşanmaktadır. Fakat bu kanamalar ne zaman görülürse görülsün doktorunuzla iletişim halinde olmalı ve kanamalarınızla ilgili bilgi vermeyi ihmal etmemelisiniz. Kanamalar oldukça normal kabul edilse de yaşanılan kanamalar bazı sorunların belirtisi de olabilmektedir. Dış gebelik, düşük ve rahim ağzı hastalıkları konusunda tedbirli olunmalıdır.
Bebeğin kalbinin 20. haftadan önce durması düşük olarak tanımlanmaktadır. Gebeliğin sekizinci haftasında bebeğin kalbinin durması iki başlıkta incelenebilir.
Bebeğe yetecek kadar kan akımının olmaması veya bebekte yaşanabilecek bazı genetik sorunlar olarak değerlendirilmektedir. İlk 20 haftada meydana gelen bebek kayıplarının bazı nedenlerini birlikte inceleyelim.
· Annenin kan pıhtılaşması sorunları yaşaması
· Enfeksiyonlar
· Annede mevcut olan şeker hastalığı
· Annede yüksek tansiyon olması
· Annedeki rahim sorunları
· Bebekteki kromozoal anomali durumları
Anne adaylarının hamilelik süreçleri boyunca taze ve organik besinlerle beslenmesi oldukça önemlidir. Sıvı ve su tüketimini ihmal etmemeleri gerekmektedir. Uzun süreli aç kalınmamalıdır. Hem ana öğünleri hem de ara öğünleri atlamamaları gerekmektedir. Az ve sık şekilde beslenerek yiyecekleri iyice çiğnedikten sonra yutmalısınız. Fazla baharatlı ve acı besinlerden uzak durmalısınız. Paket gıdalar ve zararlı yiyeceklerden uzak durmalısınız. Kafein tüketimini olabildiğince sınırlamalısınız.
Sabah bulantılarını önlemek için bazı püf noktalar mevcuttur. Uyku düzeninize dikkat etmeyi ihmal etmemelisiniz. Midenizi dolu tutmalı sık ve az besin tüketimine özen göstermelisiniz. Sıvı almayı ihmal etmemelisiniz. Çinko takviyesi bu haftada oldukça önemlidir. Doktor kontrolünde çinko takviyesi almanız hem kendi sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı için oldukça önemlidir.
Doktor kontrollerinizi ihmal etmemelisiniz. Bedeninizi sıkan kıyafetlerden kaçınmalısınız. Güvenli bir şekilde hareket etmelisiniz. Ağır işlerden uzak durmalısınız. Vücudunuzu zorlayacak hareketlerden kaçınmalısınız. Günlük folik asit vb. vitaminlerinizi almayı ihmal etmemelisiniz. Egzersizlerinizi doktor kontrolünde yapmalısınız.