Çocuklarda görülen "dikkat dağınıklığı" ne yazık ki sık sık karşımıza çıkan bir problemdir.
Özellikle okul öncesi dönemde ve okul çağında belirgin hale gelen dikkat dağınıklığı sıklıkla erişkinliğe kadar devam edebilmektedir. Bu nedenle dikkat dağınıklığı belirtisi olan çocuklarda dikkat dağınıklığının giderilmesi için çeşitli yollara başvurulması gerekmektedir. Dikkat dağınıklığının belirtisi ve tedavisi ile ilgili bütün merak edilenleri sizin için derledik. Gelin şimdi hep birlikte inceleyelim.
Dikkat dağınıklığı basit bir dikkatsizlik ya da dikkat süresinde herhangi bir azalma olarak ifade edilebilir. Genel olarak dikkat bir nesnenin üzerindeki zihinsel gücünün yoğunluğunu ifade etmektedir. Bu doğrultuda dikkat eksikliği ya da dikkat dağınıklığı ise dikkat süresinin ve yoğunluğunun kişinin yaşına göre olması gerekenden çok daha az olması şeklindedir. Bu noktada dikkat eksikliği, konsantrasyon ve bireylerin odaklanma yeteneğinin etkilenmesi ile meydana gelen bir semptom olarak açıklanabilir. Bunun yanı sıra dikkat eksikliği farklı psikolojik rahatsızlıklara da neden olabilmektedir.
Dikkat dağınıklığının ya da dikkat eksikliğinin çeşitli belirtileri vardır. Ebeveynler çocuklarından söz konusu belirtilerin meydana gelmesi doğrultusunda bir uzmanla görüşerek dikkat eksikliğinin tedavisi için başvurabilirler. Peki dikkat eksikliğinin belirtileri nelerdir?
Dikkat eksikliğinin herhangi bir şekilde laboratuvar testleri ile kanıtlanamayacağını ifade etmemiz gerekir. Bu doğrultuda çocuğunuzdaki belirtilerin ve davranışların doğru bir şekilde analiz edilmesi son derece önemlidir. Dikkat eksikliğinin en önemli belirtisi okulda ve evde ya da herhangi bir oyun etkinliğinde çocukların odaklanmasının zor olması şeklindedir. Bunun yanı sıra bir görev için gerekli oyuncaklar kalemler kitaplar ya da araçları unutuyor ya da kaybediyorsa çocuğunuzla dikkat eksikliğinin olabileceğini ifade edebiliriz. Dikkat eksikliği bulunan çocuklar genellikle hareketsiz olur ne sürekli çaba gerektiğini aktivitelerden uzak dururlar.
Dikkat dağınıklığı ya da dikkat eksikliği problemi olan çocuklar düzensizdir ve ayrıntılara çok dikkat etmezler.
Yine dikkat eksikliği ve dikkat dağınıklığı problemi yaşayan çocukların önceden planlama gerektiren görevlerde çeşitli problemler yaşadığını ve bu görevleri yerine getiremediğini net bir şekilde ifade edebilmemiz mümkündür. Dikkat eksikliği problemi olan çocuklar hiçbir şekilde Ayrıntılara özen göstermez ve derslerinde dikkatsizlik ile ilgili problemler yaşarlar. Dikkat eksikliği olan bir çocuk ile karşı karşıya geldiğinizde ve onunla konuştuğunuzda onun sizi dinlediğinizi ne yazık ki anlayamazsınız.
Dikkat eksikliği tedavi edilebilen bir problemdir. Ancak tedavinin etkisi kişinin yaşı yaşadığı diğer hastalıklar ve cinsiyeti ile doğru orantılıdır. Özellikle hiperaktivite problemi olan kişilerde dikkat eksikliğinin farklı yöntemler ile tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu noktada hiperaktivitenin çocuklarda en az dikkat dağınıklığı kadar sık görülen bir rahatsızlık olduğunu ifade edebilmemiz mümkündür.
Dikkat dağınıklığı, uzman doktor kontrolünde ilaç ile tedavi edilebilmektedir.
İlaç tedavisiyle çocuklarda %70 oranında rahatsızlığın geçtiği görülmektedir. Ancak belirtiler de azalmaların meydana gelmesi dikkat dağınıklığının tamamen ortadan kalktığını ifade etmez. Bu noktada davranışsal ve akademik gelişimin sağlanması için çocuklarda psiko eğitimsel yardımları da gereksinim duyulmaktadır. Aksi takdirde çocuklarda görülen dikkat dağınıklığı probleminin yalnızca ilaçlar ile çözebilmesi mümkün değildir. Aileler tarafından bu tarz problemlerin ciddiye alınarak çözüme yönelik çaba sarfedilmesi, çocuğun birey olma yolundaki pozitif etkiyi destekleyecektir.