Bebeğiniz her geçen gün gebelik kesesi içinde gelişmeye ve hareketlenmeye devam ediyor. Fakat henüz sizin bebeğinizin hareketlerini hissedebilmeniz için erken. Bir kaç hafta daha beklemeniz gerekecek.
Bebeğiniz 13. Haftadan itibaren 8 cm ve yaklaşık olarak 25gram ağırlığındadır. Büyüklük olarak bir limon kadar olduğunu söyleyebiliriz. Uyanıkken esniyor, tekmeliyor, dönüyor ve parmaklarını hareket ettiriyor. Cildi az miktarda tüylenmeye başlamış durumda. Emme ve yutma refleksleri güçlenmeye başladı. Cinsel organları gelişmeye başladı.
Göğsünüz ve süt kanallarınız bebeğinizi emzirmek için hazırlanmaya başlamış durumda. Kolostrum adı verilen sıvıyı üretmeye başlamak üzereler. Bu sıvı bebeğinizi besleyecek ilk süt olacak.
Göğüslerinizin büyüyüp süt kanallarınızın gelişebilmesi için bu süreçte rahat kıyafetler tercih etmeniz doğru olacaktır. Vajinal akıntınızda artış meydana gelecek. Bu sağlıklı bir durum. Doğum kanallarını enfeksiyonlardan koruyarak sağlıklı bakteri sayısını dengelemek için gerekli bir durum.
Bu süreçte cinsellik isteğiniz bazen artıp bazen de azalacak. Bu konuyu akışına bırakmaya çalışmalısınız.
Bebeğinizin görüntüsü giderek minik bir insana benzemekte. Kafası vücudunun üçte biri kadar. İlerleyen süreçte vücudunun oranı dengelenmeye başlayacak.
Bebeğinizin ilk gelişen organı kalbidir. Kalp atış hızı dakikada 120 ila 160 kez atmaktadır. Fakat bebeğin kalbi henüz küçük olduğu için kalp atışlarını siz hissedemezsiniz. Ancak ultrason kontrolünde duyabilirsiniz.
Bu haftadan itibaren karnınız büyümeye başlamış olacaktır. Rahminizin büyümesiyle birlikte karnınız da giderek belirginleşmeye başlayacak. Genelde hamile olduğunuzun dışarıdan bakılarak anlaşılması 20. haftayı bulabilir.
Hamileliğin on üçüncü haftasında rahme yerleşen gebelik kesesinin boş olması ya da embriyo olmasına rağmen kalbinin durması nedeniyle düşük yaşanabilir. Gerçekleşen düşüklerin %80’i ilk 13 haftada meydana gelmektedir. Bu hafta ile birlikte düşük riski giderek azalmaktadır.
Bebeğinizve kendi sağlığınız için sağlıklı ve düzenli bir şekilde beslenmelisiniz. Bu süreçte lifli gıdalar tüketmeye özen göstermelisiniz. Bu sayede sindiriminiz kolaylaşacaktır. Lifler iki çeşittir. Çözünebilir olanı bağırsak bakterileri için iyi bir besin kaynağı oluşturur. Çözünemeyeni ise organlardan parçalanmadan ve erimeden geçerek diğer besinlerin geçişini de kolaylaştırır.
Baklagiller
Meyve ve sebzeler
Çavdar, arpa ve yulaf
Buğday kepeği
Tohumlar
Tam tahıllı ekmek
Kepekli pirinç
Meyve ve sebzeler