Hamileliğinizin rahat bir şekilde ilerlemeye devam edeceği haftadasınız. Bebeğinizi daha fazla hissederek hamilelik şikayetlerinden yavaş yavaş kurtulabileceksiniz. Bebeğiniz on beşinci hafta itibariyle daha da büyümüş durumda. Ultrason kontrolünüzde bunu fark edeceksiniz.
Bebeğiniz bir portakal büyüklüğüne ulaşmış haldedir. Boyu 10 cm, ağırlığı ise 50 ila 70 gram ağırlığındadır.
Eklemleri hareket ediyor ve kemikleri sertleşmeye devam ediyor.
Yüz kasları şekillendiği için bazı ifadeleri yapabiliyor.
Tat alma duyusu yavaş yavaş gelişiyor.
Kaslarını kullanıyor ve yavaş yavaş güçlenmeye başlıyor. Emme refleksini devam ettiriyor.
15.Hafta ile birlikte hormonlarınız vücudunuzda bazı değişikliklere neden olmaktadır. Özellikle diş sağlığınıza oldukça dikkat etmelisiniz. Vücudunuzdaki sıvı miktarının artışıyla birlikte burun akıntısı ve terleme hissetmeye başlayacaksınız. Bağışıklık sisteminiz bu süreçte zayıflayacağı için grip vb. şikayetler yaşayabilirsiniz. Bu süreçte doktor kontrolünde olmalısınız. Dikkat dağınıklığı ve unutkanlık hissedebilirsiniz. Bol miktarda su ve sıvı tüketmeniz sağlığınız için oldukça önemlidir.
Bebeğinizin hareketlenmeye başladığı dönem 7. haftaya denk gelmektedir. Bebeğiniz bu süreçte hem gücünü arttırdı hem de hareket kapasitesi gelişti. Bebeğiniz kol ve bacaklarını hareket ettiriyor. Parmaklarını hareket ettiriyor. Parmağını emiyor ve karnınızda tekmeler atıyor. 15. hafta itibariyle bebeğinizin hareketlerini ultrason kontrolünde rahatlıkla görebilirsiniz.
Hamilelik süresi boyunca sırt ve bel ağrıları normal karşılanmalıdır. Bu durumun yaşanmasının nedeni aldığınız kilolardır. Bel çukurunda artış meydana gelmesi,rahminizin büyümesi vb. durumlar da ağrılarınıza etki etmektedir. Bu süreçte kendinizi fazla yormayacağınız egzersizler yapabilir, rahat kıyafet ve ayakkabılar tercih edebilirsiniz. Ağır kaldırmamaya özen göstermelisiniz. Olabildiğince dinlenmeye çalışmalısınız. Gebeliğin 15. Haftasında sancılarınızın olması gayet doğaldır. Rahim kaslarınızın hareketliliği ve rahminizin büyüyerek giderek daha fazla baskı uygulaması nedeniyle bu durum normal karşılanmalıdır. Fakat ağrılarınızda artış meydana gelirse doktorunuzla konuşmayı ihmal etmemelisiniz.
Bebeğinizin beslenebilmesi ve gereken oksijeni alabilmesi için iki organı işlem görmektedir. Bunlardan biri plasentadır. Diğeri ise göbek kordonudur. Bebek göbek kordonu sayesinde beslenir. Bebeğiniz sizin yediğiniz besinlerle beslenmektedir. Bu nedenle sağlıklı beslenmeye özen göstermeniz gerekmektedir.
Vücudunuzun %60'ı sudan meydana gelmektedir. Günde iki litre kadar su kaybedildiği için bu suyun tekrar vücuda alımı önemlidir. Vücudunuza yeterli miktarda su almanız;vücudun sıvı kaybını önler, bağırsakların düzgün çalışmasını sağlar, idrar yolu enfeksiyonu riskini azaltır ve kanınızdaki besinlerin taşınıp aktarılmasını sağlar.
Sıvı kaybettiğinizi gösteren bazı belirtiler; Susuzluk hissi, baş ağrısı, yorgunluk,baş dönmesi, ağız kuruluğu, koyu renkli idrar. Bu belirtiler mevcutsa hemen su ve sıvı takviyesi almalısınız.
Diş etlerinizde kanama meydana gelebilir. Hamilelik hormonları diş eti iltihaplarına neden olabilmektedir. Bu durum kendiliğinden geçmektedir. Diş eti kanamaları nedeniyle telaşa kapılmamalısınız. Diş ve ağız bakımınızı güzel bir şekilde yaptığınız sürece korkmanıza gerek yoktur. Dişlerinizi düzenli olarak fırçalamalı ve diş ipi kullanımına özen göstermelisiniz.