Hamilelik süreci, bir kadının kendini ve yaratıcılığını keşfettiği, yepyeni bir dönüşüm geçirdiği bir süreçtir. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; anne adayının sağlıklı bir hamilelik geçirmesidir. Anne adayının geçireceği sağlıklı hamilelik dönemi, anne ve bebek için bu eşsiz deneyimi mükemmel kılar. Hamilelik, fiziksel birçok dönüşümle birlikte psikolojik olarak da birçok dönüşümün yaşandığı bir dönemdir. Bu sebeple anne adayları, fiziksel sağlıklarına dikkat ettiği gibi psikolojik olarak da kendilerine dikkat etmeli ve bu süreci sağlıklı bir şekilde geçirmelidir. Bu yazımızda hamilelik dönemindeki fiziksel ve psikolojik rahatsızlıkları ele alacağız.
Hamilelikte görülen rahatsızlıklar, hamileliğin dönemlerine ve anne adayının bu dönemlere başlangıcına göre farklılıklar gösterebilmektedir; bununla birlikte anne adayları fiziksel rahatsızlıklar olarak en çok sık idrara çıkma, bel ağrısı ve yorgunluktan şikayet etmektedir.
Hamileliğin ilk dönemi, yani ilk üç ayında bebeğin ve annenin birbirine uyum süreci başlar. Bu dönemde yaygın olarak da bilindiği gibi bulantı-kusma, fazla tükürük salgılanması, sık idrara çıkma, burun tıkanıklığı, vajinal akıntıda artma, yorgunluk ve göğüslerde hassasiyet gibi rahatsızlıklarla karşılaşılır.
Hamileliğin ikinci dönemi bebeğin ve annenin uyum haline geçtiği denge dönemidir, bu dönem genellikle hamileliğin en güzel dönemi olarak kabul edilir. Bu dönemde, birinci dönemde görülen rahatsızlıkların çoğu ortadan kalkar. Denge döneminde çoğunlukla baş ağrısı, çarpıntı, aşırı iştah, sırt ağrısı, derisel değişiklikler, mide yanması(reflü) gibi rahatsızlıklar görülür.
Hamileliğin üçüncü dönemi, bitkinlik dönemidir. Bu dönemdeki rahatsızlıklar, fetüsün gelişip büyümesiyle gerçekleşir. Buna bağlı olarak yorgunluk ve varis oluşumu gibi rahatsızlıklar görülür. Bitkinlik dönemi, ikinci dönemdeki rahatsızlıklarla beraber uykusuzluk, sık idrara çıkma, bacak krampları, hemoroid, nefes darlığı gibi rahatsızlıklar yaşanmaktadır.
Bu rahatsızlıkların tümü, hamilelik döneminde fetüsün gelişiminden kaynaklı doğal olarak görülen rahatsızlıklardır. Yine de hamileliğin heyecanıyla birlikte, anne adayları endişe duymaktadır. Bu endişeyi; sağlıklı beslenme, huzurlu-iletişime açık bir ortam ve bir uzman yardımı ile geçirebilirsiniz...
Gelin bir de olası psikolojik rahatsızlıkları inceleyelim. Hamilelik sürecinde geçirilen fiziksel dönüşüm, hormonların artışı ve cinsel istekteki değişiklikler, yeni bir sosyal dönem ve çevre anne adaylarını psikolojik olarak etkilemekte ve bu göz ardı edilirse anne ve bebek arasında kurulan bağda sorunlar oluşabilmektedir. Her hamilelik sürecinde, bu yönde rahatsızlıklarla karşılaşılmamakla birlikte hormon değişimleri, geçirilen dönemin getirdiği değişikliklerin endişesi depresyonu veya duygu durumlarınızı tetikleyebilir. Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta iletişim kurduğunuz sağlık personelinin ruhsal olarak da geçirilen değişimlerin bilincinde olması ve sizi doğru yönde yönlendirebilmesi ve sizin bu değişimleri göz ardı etmemenizdir. Hamilelik sadece fiziksel değil, ruhsal olarak da bir dönüşümün geçirildiği bir süreçtir. Nasıl ki, bebeğin gelişimi ve annenin sağlığı için uzmanlarla görüşülüyorsa, annenin ruhsal sağlığı için de bir uzmanla iletişim halinde olması gerekmektedir.